ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΒΟΙΑΡΟΗ

(VIDEO) Συνεχίστηκε η μελέτη της παράκτιας ολίσθησης στον Μύλο Γιάλτρων στη Βόρεια Εύβοια

Ο σεισμός μεγέθους Μ:4,8  που συνέβη στις 8 Ιουνίου 2023 με επίκεντρο νότια της Αταλάντης, προκάλεσε ολίσθηση της παράκτιας ζώνης στην παραλία του Μύλου Γιάλτρων.

Την Πέμπτη, 15 Ιουνίου, όπως έχουμε ήδη παρουσιάσει αποκλειστικά στο ΔΙΑΥΛΟΣ News ( δείτε  ΠΑΤΩΝΤΑΣ  ΕΔΩ  αλλά και ΕΔΩ ) ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών έκαναν αυτοψία και εναέρια, δισδιάστατη και τρισδιάστατη αποτύπωση με drone της περιοχής που εκδηλώθηκε η παράκτια ολίσθηση.

Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, 22-23 Ιουνίου, οι ερευνητές επισκέφτηκαν και πάλι την περιοχή και πραγματοποιήθηκε συστηματική βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα του Όρμου Γιάλτρων με το ερευνητικό σκάφος ΑΛΚΥΩΝ του ΕΛΚΕΘΕ (Το ΑΛΚΥΩΝ κατασκευάστηκε το 2009, έχει μήκος 13,4 μέτρα, πλήρωμα δύο ατόμων και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα όργανα θαλάσσιας έρευνας. Η αποτύπωση του πυθμένα έγινε με πολυδιαυλικό βυθομετρικό σύστημα (multibeam echo sounder) με ακρίβεια εντοπισμού θέσης +1 μέτρο και ευκρίνεια καλύτερη από 0,5 μέτρο).

 

Ο ΔΙΑΥΛΟΣ News προσπαθώντας να ενημερώσει όσο μπορεί πληρέστερα για το φαινόμενο της ολίσθησης, ζήτησε από τον επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής Δρ Δημήτρη Σακελλαρίου (Γεωλόγος, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας – Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) να μας παραθέσει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε. Ο κος Σακελλαρίου  μας είπε: «Τα πρώτα αποτελέσματα της εναέριας και θαλάσσιας έρευνας δείχνουν ότι η παράκτια ολίσθηση  της 8ης Ιουνίου συμπεριέλαβε ένα τμήμα της παραλίας και του βυθού με διαστάσεις 20 Χ 40 μέτρα και εκτιμώμενο πάχος 3-5 μέτρα, το οποίο ολίσθησε για 80-100 μέτρα και έφτασε σε βάθος 25-28 μέτρων. Ο όγκος της ολίσθησης εκτιμάται σε 2,5 έως 4 χιλιάδες κυβικά μέτρα.

Η ολίσθηση  της 8ης Ιουνίου στον Μύλο Γιάλτρων δεν ήταν η πρώτη. Η θαλάσσια έρευνα έδειξε ότι τουλάχιστον δύο παρόμοια ή μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια παράκτιας ολίσθησης έχουν γίνει στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν στο ίδιο ακριβώς σημείο. Αποθέσεις παλαιότερων παράκτιων ολισθήσεων εντοπίστηκαν και στον βυθό δυτικά από τον Μύλο Γιάλτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε από κατοίκους της περιοχής, στον Μύλο Γιάλτρων έχουν γίνει παράκτιες ολισθήσεις το 1995 και το 1980, με την δεύτερη να συνδέεται πιθανότατα με τον σεισμό μεγέθους Μ:6,3 της 9ης Ιουλίου 1980 που έπληξε την περιοχή του Αλμυρού.

Η επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν συνεχίζεται και τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις επόμενες μέρες. Η σχετική έκθεση θα κοινοποιηθεί στον Δήμο Ιστιαίας και στο Λιμεναρχείο Αιδηψού για ενημέρωση και πληροφόρηση.

Οι παράκτιες και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις είναι συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη σεισμικότητα όπως το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Λιβυκό Πέλαγος και αποτελούν την πιο συχνή αιτία πρόκλησης τσουνάμι. Στον Βόρειο Ευβοϊκό έχουν εντοπιστεί και μελετηθεί αρκετές υποθαλάσσιες κατολισθήσεις . Μία από αυτές, σε βάθος 100 μέτρων ανατολικά της Αρκίτσας, είναι πιθανόν να προκλήθηκε από τον σεισμό της Αταλάντης το 1894 και να ευθύνεται για το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η εκπομπή “Προορισμός Ταμείο” του Σαββάτου 4-11-2023

ALIVERIPRESS

3η Εκπομπή : Ενημέρωση Ρ/ Σ Πτήση FM 103,2 ( ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΑΜΕΙΟ με τον Δημοσιογράφο Βασίλη Μιχάλη )

ALIVERIPRESS

Στοίχημα Τετάρτης: Μίλαν – Ίντερ προγνωστικά και ανάλυση αγώνα

ALIVERIPRESS

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα