ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ

Διευκρινήσεις για τζίρο 2.000 ευρώ στις αιτήσεις κτηνοτρόφων για ζωοτροφές

Διευκρινήσεις για τζίρο 2.000 ευρώ στις αιτήσεις κτηνοτρόφων για ζωοτροφές

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ ανοίγει σήμερα (∆ευτέρα 19 ∆εκαμβρίου) η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων για την επιδότηση ζωοτροφών, που αφορά σε ένα κονδύλι ύψους 89 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ ανοίγει από τη Δευτέρα (19 ∆εκεµβρίου) η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων για την επιδότηση ζωοτροφών, που αφορά σε ένα κονδύλι ύψους 89 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στήριξης – πληρωμής θα διαρκέσει 10 ημέρες, µε το σύστημα που φιλοξενείται στο gov.gr να παραμένει ανοιχτό έως τις 29 ∆εκεµβρίου. Η πληρωμή αναμένεται να γίνει το 2023.

Η ενίσχυση αφορά:
Υπομέτρο 1: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους του τομέα εκτατικής  αιγο-προβατοτροφίας και βοοτροφίας.
Υπομέτρο 2: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.

Στην πρόσκληση, που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ στις 15 Δεκεμβρίου 2022, δίνονται επεξηγήσεις για τη διαδικασία των αιτήσεων.

Ο υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης πραγματοποιείται ανά δικαιούχο σύμφωνα με την κλάση των επιλέξιμων ζώων και βάσει της έδρας της εκμετάλλευσης.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησής τους:

  • Να έχουν στη νόμιμη κατοχή τους κτηνοτροφική εκμετάλλευση των τομέων αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, όπως αυτό προκύπτει από την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), για το έτος αιτήσεων 2021 κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους στις 15 Οκτωβρίου 2022 ή το πιο πρόσφορο έτος αναφοράς για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.
  • Να είναι κάτοχοι ενεργών αιγο-προβατοτροφικών/βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης.

Οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € στον εν λόγω τομέα και συγκεκριμένα θα πρέπει:
α) Να έχουν κατά την 31η.3.2022 κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020 τον ΚΑΔ 01.45 Εκτροφή αιγοπροβάτων, όπως προκύπτει από την Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα (έντυπο Ε3) της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (ΦΕ), έναν από τους ακόλουθους:
β) ή να έχουν κατά την 31η.03.2022 κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020, όπως προκύπτει από το έντυπο Ε3 της οικείας δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (ΦΕ), τον ΚΑΔ «01.50 Μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες» και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2021,
γ) ή να είναι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του ν. 2859/2001 και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2021.
Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση.

Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € στον εν λόγω τομέα και συγκεκριμένα θα πρέπει:
α) Να έχουν κατά την 31η.3.2022 κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020 έναν από τους ΚΑΔ 01.41 Εκτροφή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής ή 01.42 Εκτροφή άλλων βοοειδών και βουβαλιών, όπως προκύπτει από την Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα (έντυπο Ε3) της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (ΦΕ), έναν από τους ακόλουθους:
β) ή να έχουν κατά την 31η.03.2022 κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020, όπως προκύπτει από το έντυπο Ε3 της οικείας δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (ΦΕ), τον ΚΑΔ «01.50 Μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες» και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2021,
γ) ή να είναι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του ν. 2859/2001 και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2021. Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση.

Για τα αιγοπρόβατα, όπως αυτά προσδιορίζονται κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους στις 15 Οκτωβρίου 2022, να ανήκουν στις περιγραφόμενες κλάσεις, όπως αυτές ορίζονται βάσει του αριθμού ενήλικων ζώων (θηλυκά ή/και αρσενικά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους).
Για τα βοοειδή όπως αυτά προσδιορίζονται κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους στις 15 Οκτωβρίου 2022, να ανήκουν στις περιγραφόμενες κλάσεις, όπως αυτές ορίζονται βάσει του αριθμού των ζώων χωρίς καμία διάκριση ως προς την παραγωγική κατεύθυνση (γαλακτοπαραγωγής, κρεοπαραγωγής), ως προς την ηλικία και το φύλο του βοοειδούς που εκτρέφεται.

Να έχουν στη νόμιμη κατοχή τους ενεργή κτηνοτροφική εκμετάλλευση των τομέων πτηνοτροφίας (αυγοπαραγωγού ή και κρεοπαραγωγού), ή χοιροτροφίας στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ)/σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης.

  • Για την αυγοπαραγωγό πτηνοτροφία να εκτρέφουν όρνιθες του γένους Gallus Gallus, να ανήκουν στις περιγραφόμενες κλάσεις, όπως αυτές ορίζονται βάσει της αδειοδοτημένης δυναμικότητας στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 16 Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) στο έτος 2022, δεδομένου ότι το έτος 2021 δεν είχε ακόμη ενεργοποιηθεί το σχετικό μητρώο των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
  • Για την κρεοπαραγωγό πτηνοτροφία ενισχύονται οι εκτροφείς που έσφαξαν ορνίθια (μη ενήλικες όρνιθες κρεοπαραγωγής) και ανήκουν στις περιγραφόμενες κλάσεις, όπως αυτές ορίζονται βάσει των πραγματοποιθεισών σφαγών που δηλώθηκαν στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ για το έτος 2021.
  • Για την χοιροτροφία ενισχύονται οι εκτροφείς που έσφαξαν χοιροειδή και ανήκουν στις περιγραφόμενες κλάσεις, όπως αυτές ορίζονται βάσει του συνολικού βάρους σφαγίου που δηλώνεται στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ και αφορούν στις πραγματοποιθείσες σφαγές για το έτος 2021.

Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr.

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

ΠΗΓΗ: agrotypos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποδόσφαιρο Γ Εθνική: Πρόγραμμα Κυριακή 17/09/2023

ALIVERIPRESS

Μπάσκετ Γ Εθνική : Βήμα για την άνοδο και την παραμονή PLAYOFFS & PLAYOUTS

ALIVERIPRESS

Στοίχημα Σαββάτου: Νιούκαστλ – Λίβερπουλ προγνωστικά και ανάλυση αγώνα

ALIVERIPRESS

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα