ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ηλιακοί Θερμοσίφωνες : Νέο πρόγραμμα επιδότησης από 800 έως 1000 ευρώ με μοντέλο επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

To νέο πρόγραμμα επιδότησης που θα αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες,  το οποίο χρηματοδοτείται από το repowerEU, θα είναι έτοιμο για να  ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αίτησης, όταν καθορισθεί η ημερομηνία έναρξης, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr

Υπενθυμίζεται πως στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και φυσικά υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020.

Κάθε ενδιαφερόμενος είχε το δικαίωμα επιβολής μίας αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα κριτήρια της επιδότησης συσκευών

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας της συσκευής
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ Θα λάβουν το 35% της αξίας της συσκευής
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30% της αξίας της συσκευής

Πρέπει να δούμε αν τελικά η επιδότηση ηλιακών θερμοσίφωνων θα γίνει πράγματι με μοντέλο επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών έτσι ώστε να φανεί και αν θα ισχύσουν τα παραπάνω κριτήρια επιδότησης

Παρακάτω αναφέρονται σχετικά θέματα που αφορούν τους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες λοιπόν, είναι ενεργειακά αποδοτικοί και προσφέρουν οικονομία.
Άφθονη χρήση του ζεστού νερού με χαμηλότερους λογαριασμούς και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μιας και χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια που είναι ΑΠΕ.

Η σχέση του αρχικού ποσού επένδυσης σε σχέση με τον χρόνο αποπληρωμής είναι άριστη. Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας με την εγκατάσταση κοστίζει 1000€, ενώ η απόσβεση του γίνεται μέσα σε 5-6 χρόνια.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι αξιόπιστα μηχανήματα με διάρκεια ζωής που φτάνει το 30 χρόνια.
Τέλος υπάρχει και επιδότηση κρατική από το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκο που μπορεί να φτάσει και το 70%.

Μέχρι πρότινος χρειαζόταν άδεια από την πολεοδομία για την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Τώρα η 48ωρη άδεια έχει αντικατασταθεί με την άδεια μικρής κλίμακας, που όμως δεν είναι απαραίτητη για την εγκατάσταση ενός απλού ηλιακού.
Πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχει ο χώρος να γίνει η εγκατάσταση.

Οι ηλιακοί δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί αν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την κατανάλωση. Για παράδειγμα ηλιακός σε επταώροφη πολυκατοικία με χρήση σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου.
Απαιτείται η έγκριση και σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας για την εγκατάσταση του ηλιακού.
Σε κεκλιμένες στέγες με κεραμίδια απαιτείται ειδική εγκατάσταση που έχει αυξημένο κόστος.

Χρειάζονται συντήρηση τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.
Σε μέρες χωρίς ηλιοφάνεια θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος παραγωγής ζεστού νερού.

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας ευθύνεται για το 35-40% κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα νοικοκυριό. Με την αντικατάσταση του με ηλιακό θερμοσίφωνα οι καταναλωτές θα έχουν εξοικονόμηση τουλάχιστον 60% στο ρεύμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια χρονιά που η ακρίβεια στο ρεύμα χτυπά κόκκινο και Κυβέρνηση και πολίτες ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικούς λόγους που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα «τρέξει» το νέο πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς.

Είτε με επιδότηση, είτε χωρίς, ο ηλιακός θερμοσίφωνας συμφέρει και αυτό γιατί με την αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα γλιτώνετε 370 με 450 ευρώ το χρόνο.

Σημειώνεται ότι η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα σήμερα μας στοιχίζει περίπου 1.000€ συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης και του ΦΠΑ (150lt με 160lt υψηλής ποιότητας ηλιακός θερμοσίφωνας).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές 2023: Ποιοι βουλευτές έχασαν την έδρα τους μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου

ALIVERIPRESS

Διευκρινήσεις για τζίρο 2.000 ευρώ στις αιτήσεις κτηνοτρόφων για ζωοτροφές

ALIVERIPRESS

ΑΑΔΕ: Εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου Η περίοδος χάριτος υποχρέωσης διαβίβασης στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης

ALIVERIPRESS

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα