ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑΡΟΗ

Καθαρά Δευτέρα: Τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Καθαρά Δευτέρα: Τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Η ελληνική παράδοση είναι γεμάτη έθιμα τόσο για τις Αποκριές, όσο και για την Καθαρή Δευτέρα και τη Σαρακοστή που ακολουθεί. Τα έθιμα για τον εορτασμό των «Κούλουμων» γιορτάζονται διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή, με διάφορες εκδηλώσεις, με κύριο χαρακτηριστικό το κέφι, τον χορό και το τραγούδι.

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Από παλιά, η Καθαρά Δευτέρα αποτυπώθηκε στη σκέψη των ανθρώπων σαν μέρα καθαρμού.

 

Ο χαρταετός

Στην ελληνική παράδοση το πέταγμα του αετού συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον Δημιουργό της. Μικροί και μεγάλοι παρακαλούν για ευνοϊκό άνεμο ώστε να τον έχουν σύμμαχό του για να πετάξει ο χαρταετός τους όσο πιο ψηλά μπορεί.

Η λαγάνα

Αποτελεί απαραίτητο κομμάτι του τραπεζιού της Καθαρά Δευτέρας. Το ψωμί αυτό που παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και καταναλώνεται αποκλειστικά αυτή τη μέρα. Αν και έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές αλλά με την παραδοσιακή του εκδοχή να είναι αυτή που προτιμάτε από τους περισσότερους.

 

 

Τοπικά έθιμα

Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη –η αναβίωση ενός πραγματικού γάμου που άφησε εποχή κατά τον 14ο αιώνα– συντελείται κάθε Καθαρά Δευτέρα με έντονη σατυρική διάθεση και πειράγματα για τη νύφη.

Στα χωριά Μέρωνα και Μελιδόνια του Ρεθύμνου αναβιώνουν έθιμα όπως το κλέψιμο της νύφης και το μουντζούρωμα, τα οποία, σε συνδυασμό με το καλό κρασί και τους ήχους της λύρας, αποτελούν μια μοναδική εμπειρία.

Ο βλάχικος γάμος της Θήβας, πανάρχαιο έθιμο που πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης, η οποία στη πραγματικότητα είναι άνδρας.

Στη Σκύρο, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι με παραδοσιακές ενδυμασίες κατεβαίνουν στην πλατεία του νησιού, όπου χορεύουν και τραγουδούν τοπικούς χορούς.

Στον Αρχάγγελο της Ρόδου οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας κορυφώνονται με τα «μουζώματα» και τα «αλευρώματα», παράλληλα με το γλέντι, τις μεταμφιέσεις και την σάτιρα.

Το έθιμο του Αγά στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου. Ο Αγάς, αυστηρός δικαστής, δικάζει και καταδικάζει με χιούμορ και πειράγματα τους θεατές του εθίμου.

Το έθιμο του «Καλόγερου» στη Θράκη, δύο καλόγεροι, η μπάμπω με το εφταμηνίτικο παιδί της, δυο κορίτσια ή νύφες, δύο κατσίβελοι και δύο χωροφύλακες τα πρόσωπα. Οι καλόγεροι είναι μεταμφιεσμένοι με δέρματα ζώων, προσωπίδες από δέρματα και φέρουν κουδούνια και δοξάρι αναπαριστώντας σκηνές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

ΠΗΓΗ:  https://compassteam.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπάσκετ Γ’ Εθνική – 4ος όμιλος Playoffs/Playouts: Βreak στα Τρίκαλα οι Σοφάδες – στον πόντο ο Αλμυρός – ανάσα για Αμπελώνα

ALIVERIPRESS

Αγωνία των ειδικών μετά το νέο σεισμό στην Εύβοια

ALIVERIPRESS

Η εκπομπή “Προορισμός Ταμείο” του Σαββάτου 7-10-2023

ALIVERIPRESS

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα